Započela obuka za zanimanje robot programer/operater

2 Min čitanje

U okviru projekta “Lokalno partnerstvo za aktivaciju i integraciju nezaposlenih na tržištu rada” kojeg finansira EU kroz Program međunarodne organizacije rada (ILO) započela je obuka za nezaposlene osobe sa područja općine Novi Grad Sarajevo za zanimanja robot operater/programer.

Podsjećamo da je Edukativna radionica “Dizart” koja djeluje u okviru Centra za edukaciju, sport i rekreaciju “Safet Zajko” akreditirala program za robotiku kod nadležnog Ministarstva odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo. Program ove vrste jedinstven je za područje Kantona Sarajevo i šire, a cilj programa je da polaznici savladaju osnovna znanja o industrijskim robotima, njihovoj praktičnoj primjeni i programiranju uz mogućnost bržeg zaposlenja.

⚙️⚙️⚙️⚙️⚙️⚙️⚙️⚙️⚙️⚙️⚙️⚙️⚙️⚙️

Osam nezaposlenih osoba sa područja općine Novi Grad Sarajevo u narednom periodu steći će osnovno znanje o industrijskim robotima. U toku obuke koja će trajati tri mjeseca, polaznici će se učiti o programiranju i praktičnoj primjeni robota, čime će povećati mogućnost za zapošljavanje.

“Ovo je zanimanje koje će biti interesantno za nekoliko godina i biti dosta aktuelno. Kod nas robot ulazi na mala vrata, ali više nije nedostupan. Došlo je vrijeme da robote mogu nabavljati i male firme. Nije potrebno da se izdvoje milioni za njih već desetine hiljada maraka. Naše firme polako shvataju da ne mogu držati korak sa svijetom, ako ne uvode robotiku. Za nekoliko godina će biti velika potražnja za tim zanimanjem”, istakao je Jasmin Ahmić, direktor Edukativne radionice “Dizart”.

🤖🤖🤖🤖🤖🤖🤖🤖🤖🤖🤖🤖🤖🤖

Prvi ciklus obuke je besplatan za sve nezaposlene osobe koje su prijavljene na evidenciji Službe za zapošljavanje KS, a namjenjena je prvenstveno osobama koje imaju mašinsko i srodna obrazovanja.⚙️🔗⛓️📌

Obuka se trenutno provodi u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju “Safet Zajko”, a kandidati koji uspješno završe obuku dobit će akreditovan certikat i priliku za brže zaposlenje.

🖇️Projekat “Lokalno partnerstvo za aktivaciju i integraciju nezaposlenih na tržište rada” se realizuje u okviru programa “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II (LEP II)” koji finansira Evropska unija, a realizuje Međunarodna organizacija rada (MOR) u BiH.