Nove uspješne priče

5 Min čitanje

Uz podršku Evropske unije pet novih preduzetnika registrovalo svoje biznise u Novom Gradu Sarajevo

Stvaranje novih radnih mjesta i formalno zapošljavanje su osnovni ciljevi djelovanja lokalnih partnerstava za zapošljavanje u BiH. Uz podršku Evropske unije i Međunarodne organizacije rada, partneri u sarajevskoj općini Novi Grad već su realizovali obuke za nezaposlene sa ovog područja. U prvom krugu obuka odabrano je pet najboljih poslovnih ideja, koje će u narednom periodu generirati nova radna mjesta.

Jedan od njih je i Amar Aljović, koji je posljednje dvadeset tri godine proveo u međunarodnim organizacijama radeći na poslovima organizacije i razvijanja obuka. Kao osoba iskusna u ovom području, ističe da su njegova očekivanja od obuke MOR „Započni svoj posao“ na samom početku prevaziđena:

„Danas, kada se osvrnem na sam proces obuke, odnos trenera, rad i metodologiju rada, više sam nego oduševljen i iznenađen. Cijeli program obuke je uticao i na promjenu moga stava prema ideji koju sam od ranije imao razvijenu, odnosno koja je aktuelna već nekih pet-šest godina. Radi se o paleti 100% prirodnih kozmetičkih proizvoda za održavanje i njegu brade kod muškaraca pod nazivom Beardocracy, s tim da planiram da u narednom periodu dodam i žensku liniju, za njegu tijela i lica. U toku je proces registracije obrtne djelatnosti Zada, a nakon toga ću se posvetiti redizajnu ambalaže proizvoda koristeći ekološki prihvatljivu tehnologiju i primjeni svih onih znanja i vještina koje sam stekao tokom obuke posebno u oblasti marketinga i promocije proizvoda iz našeg asortimana. Vrijeme koje sam proveo na obuci, zahtjevni zadaci i interakcija sa trenerom i ostalim polaznicima su vrijedna investicija i siguran sam da će mi pomoći u ostvarenju mojih poslovnih ciljeva.

Maja Čvoro je kao i Amar jedna od korisnica podrške Evropske unije za razvoj preduzetništva. Ova studentica završne godine geštalt psihoterapije pod supervizijom i diplomirana politologinja sa više od 15 godina rada u domaćim i međunarodnim (ne)vladinim organizacijama i biznis sektoru se prijavila na oglas za obuku „Započni svoj posao“, jer je od ranije razmišljala šta nakon završene geštalt edukacije. Priznaje da nije imala velika očekivanja i da joj je dolazak na obuku bio neka vrste provjere, no taj je stav tokom obuke promjenila: „Kvalitet samog programa i proces iskustvenog učenja, trener kojeg moram posebno istaći i koji je najzaslužniji za odličnu atmosferu, podršku i profesionalnost kroz prijateljski pristup, gdin. Dženan Trbić, kao i fantastična grupa budućih poduzetnika/ica s kojima sam provela dva mjeseca za pamćenje, su me doveli do toga da zaista nemam neke veće primjedbe, samo pohvale i zahvalnost što sam bila dio jednog ovakvog programa“ ističe ova buduća preduzetnica.

Maja je tokom obuke svoju ideju pretvorila u poslovni plan i detaljno razradila aktivnosti za naredne tri godine. „Trenutno sam u proceduri potpisivanja ugovora za finansijsku i mentorsku podršku. Kao buduća vlasnica Holos-a, obrta za pružanje online psihoterapijskih usluga po geštalt metodologiji, planiram pružati usluge u BiH, regiji i EU zemljama na BHS i engleskom jeziku. Zahvalna sam na prilici da dobijem mentorsku i finansijsku podršku, kako bih mogla da se posvetim daljnjem profesionalnom razvoju, poslu koji je u stvari i moj životni poziv.“, naglašava Maja.
Kada smo je pitali koja je njena poruka za buduće polaznike MOR obuka uz podršku Evropske unije, Maja zaključuje: „Dovoljno je da kažem da mi ne bi bilo dosadno da još jednom budem polaznik ove obuke. Nemojte mi vjerovati, prijavite se i uvjerite se sami!“