Rajlovac: Načelnik Efendić sa predstavnicima ASA ŠPED-a obišao gradilišta tri fabrike

4 Min čitanje

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić sa predstavnicima kompanije ASA ŠPED, članice ASA Grupe, obišao je objekte koji se grade u Rajlovcu za potrebe njemačke autoindustrije, a čijim se stavljanjem u funkciju otvara mogućnost za zapošljevanje oko 1.000 ljudi.

Na ovoj lokaciji prošle godine je završena izgradnja objekta od 5.000 kvadrata, pri kraju je izgradnja još jednog iste površine, a u izgradnji je i treći, površine 10.000 kvadrata. Oko 20.000 kvadrata proizvodnih pogona uskoro će biti u funkciji za potrebe firmi iz oblasti autoindustrije. To su firme sa kojima ASA ŠPED, kao domaći partner ugovara izgradnju objekata i priprema ih za njihove potrebe proizvodnje.

„Posebno sam vezan za autoindustriju u Rajlovcu obzirom da je prva građevinska dozvola koju sam potpisao kao načelnik još 2012. godine bila za objekte firme Veritas Automotive, gdje sada radi oko 400 zaposlenih u oblasti najsavremenije proizvodnje za potrebe najvećih brendova njemačke autoindustrije. Kada se ovi objekti stave u funkciju trebalo bi da u njima radi oko 1.000 ljudi, što znači da, ukoliko uzmemo u obzir i zaposlene u kompaniji Veritas Automotive, u proizvodnim pogonima u Rajlovcu bit će zaposleno oko 1.400 ljudi“, kazao je načelnik Efendić.

S obzirom na činjenicu da su se Općina Novi Grad Sarajevo i firma ASA ŠPED, koja ove poslove direktno ugovara sa njemačkim partnerima, pokazali kao dobri partneri, postoje zahtjevi i za širenje proizvodnih kapaciteta u Rajlovcu. Upravo to je bila jedna od tema današnjeg sastanka kojeg su predstavnici Općine i kompanije ASA ŠPED održali nakon obilaska objekata. A to je dokaz da se u vremenu pandemije, u teškoj ekonomskoj situaciji ozbiljnim radom mogu postići veliki rezultati. Najozbiljniji partneri iz oblasti autoindustrije su pronašli svoj interes da ulažu u općini Novi Grad, da tu budu smještena njihova postrojenja.

Da bi se to postiglo Općina je u prethodnom periodu dosta radila na izgradnji infrastrukture koja bi omogućila uslove za razvoj industrijske zone, urađena je nova saobraćajnica, kompletna nova vodovodna mreža, a izgradnjom transformatorskog postrojenja za 10 KW mrežu, koje je izgradio Elektroprenos BiH, riješen je problem snabdijevanja industrijske zone električnom energijom.

„Današnji susret iskoristili smo i za razgovor o mogućnostima daljeg širenja industrijske zone i izgradnju novih objekata. Nama je vrlo bitna podrška naše lokalne zajednice koja podržava domaće investitore, svi veći nivoi vlasti pričaju o dovođenju stranih investitora, međutim u BiH ima i domaćih investitora, i mislim da bi više pažnje trebalo posvetiti njima nego nekim pričama o inostranim investitorima. Mi imamo kontakte sa njemačkim kompanijama i imamo zahtjeve za izgranju još oko 20.000 kvadrata proizvodnih hala. Imamo već potpisane dugoročne ugovore sa izuzetno jakim partnerima njemačke autoindustrije“, rekao je Abdulah Povlakić, direktor ASA ŠPED-a.

Zanimljivo je da su neki od uposlenika koji su već počeli da rade u fabrikama autoindustrije u Rajlovcu, završili obuku za CNC operatera kroz projekat Općine i firme Dizart, koja je u saradnji sa Općinom Novi Grad vršila obuku jednog broja ljudi sa evidencije Biroa za zapošljavanje.

Pored gradilišta, sa predstavnicima ASA ŠPED-a posjećena je i druga lokacija u Rajlovcu, gdje već funkcioniše proizvodnja firme Veritas Automotive, gdje se proizvode autodijelovi za BMW, Mercedes i druge evropske marke automobila, u kojima oko 400 uposlenih radi u tri smjene.