Dani poduzetništva žena 2022. u Centru za edukaciju i istraživanje “Nahla”

2 Min čitanje

Povodom međunarodne inicijative – Globalne sedmice poduzetništva, koja se svake godine širom svijeta obilježava u novembru, u općini Novi Grad Sarajevo, u Centru za edukaciju i istraživanje “Nahla”, od 20. do 23. novembra, organizovani su Dani poduzetništva žena 2022. u okviru kojih je ponuđeno niz aktivnosti namijenjenih promociji poduzetništva žena, osnaživanju, edukaciji, mentorstvu i izgradnji dodatnih kapaciteta za rad i saradnju poduzetnica, a među aktivnim učesnicima bila je i Općina Novi Grad Sarajevo.

Projekat je započeo realizacijom Sajma biznisa bh. poduzetnica u prostorijama CEI Nahla Sarajevo, gdje su posjetioci imali priliku kupiti proizvode malih biznisa koji se bave izradom prirodne kozmetike i biljnih preparata, dekorativno-upotrebnih predmeta za dom, nakita i odjeće, a među njima i nekih koji se ističu svojom inovativnošću.

Održana je i panel diskusija “Uloga neformalnog obrazovanja i cjeloživotnog učenja u poduzetništvu žena u BiH”, u okviru koje su učesnici imali priliku čuti poduzetnice koje imaju zanimljiv put kad je u pitanju formalno i neformalno obrazovanje i poduzetništvo – Aleksandra Lovrić (Loverich i kreativna direktorica projekta No Nation Fashion/lead by IOM) i Nerma Mehanović (brend So i čokolada); predstavnike organizacija koje daju podršku mladima u osnivanju preduzeća i njihovom opstanku – Ajka Rovčanin (Kult) i Dženan Šarić (Startup studio), te iskustva Centra za edukaciju i istraživanje Nahla kao organizacije koja već 22 godine radi na obrazovanju odraslih, a koja je prezentovala izvršna direktorica Elvira Leka.

Osim sajma i panela, pružene su prilike i za besplatne radionice (Možeš da vodiš i biznis i društvene mreže, Planiraj svoj finansijski uspjeh, Vanjsko finansiranje i kreditiranje), mentorstvo (Mentoring program u oblasti marketinga, finansija, prodaje i planiranja biznis modela), kao i B2B sastanke (Mogućnost susreta s drugim poduzetnicama/ima, do kraja mjeseca decembra, radi razmjene ideja i dogovora saradnje).

Centar za edukaciju i istraživanje “Nahla” članica je Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Novi Grad Sarajevo.