Uz podršku Evropske unije pet novih preduzetnika registrovalo svoje biznise u Novom Gradu Sarajevo

Stvaranje novih radnih mjesta i formalno zapošljavanje su osnovni ciljevi djelovanja lokalnih partnerstava za zapošljavanje u BiH. Uz podršku Evropske unije i Međunarodne organizacije rada, partneri u sarajevskoj općini Novi Grad već su realizovali obuke za nezaposlene sa ovog područja. U prvom krugu obuka odabrano je pet najboljih poslovnih ideja, koje će u narednom periodu generirati nova radna mjesta.

Jedan od njih je i Amar Aljović, koji je posljednje dvadeset tri godine proveo u međunarodnim organizacijama radeći na poslovima organizacije i razvijanja obuka. Kao osoba iskusna u ovom području, ističe da su njegova očekivanja od obuke MOR „Započni svoj posao“ na samom početku prevaziđena:

„Danas, kada se osvrnem na sam proces obuke, odnos trenera, rad i metodologiju rada, više sam nego oduševljen i iznenađen. Cijeli program obuke je uticao i na promjenu moga stava prema ideji koju sam od ranije imao razvijenu, odnosno koja je aktuelna već nekih pet-šest godina. Radi se o paleti 100% prirodnih kozmetičkih proizvoda za održavanje i njegu brade kod muškaraca pod nazivom Beardocracy, s tim da planiram da u narednom periodu dodam i žensku liniju, za njegu tijela i lica. U toku je proces registracije obrtne djelatnosti Zada, a nakon toga ću se posvetiti redizajnu ambalaže proizvoda koristeći ekološki prihvatljivu tehnologiju i primjeni svih onih znanja i vještina koje sam stekao tokom obuke posebno u oblasti marketinga i promocije proizvoda iz našeg asortimana. Vrijeme koje sam proveo na obuci, zahtjevni zadaci i interakcija sa trenerom i ostalim polaznicima su vrijedna investicija i siguran sam da će mi pomoći u ostvarenju mojih poslovnih ciljeva.

Maja Čvoro je kao i Amar jedna od korisnica podrške Evropske unije za razvoj preduzetništva. Ova studentica završne godine geštalt psihoterapije pod supervizijom i diplomirana politologinja sa više od 15 godina rada u domaćim i međunarodnim (ne)vladinim organizacijama i biznis sektoru se prijavila na oglas za obuku „Započni svoj posao“, jer je od ranije razmišljala šta nakon završene geštalt edukacije. Priznaje da nije imala velika očekivanja i da joj je dolazak na obuku bio neka vrste provjere, no taj je stav tokom obuke promjenila: „Kvalitet samog programa i proces iskustvenog učenja, trener kojeg moram posebno istaći i koji je najzaslužniji za odličnu atmosferu, podršku i profesionalnost kroz prijateljski pristup, gdin. Dženan Trbić, kao i fantastična grupa budućih poduzetnika/ica s kojima sam provela dva mjeseca za pamćenje, su me doveli do toga da zaista nemam neke veće primjedbe, samo pohvale i zahvalnost što sam bila dio jednog ovakvog programa“ ističe ova buduća preduzetnica.

Maja je tokom obuke svoju ideju pretvorila u poslovni plan i detaljno razradila aktivnosti za naredne tri godine. „Trenutno sam u proceduri potpisivanja ugovora za finansijsku i mentorsku podršku. Kao buduća vlasnica Holos-a, obrta za pružanje online psihoterapijskih usluga po geštalt metodologiji, planiram pružati usluge u BiH, regiji i EU zemljama na BHS i engleskom jeziku. Zahvalna sam na prilici da dobijem mentorsku i finansijsku podršku, kako bih mogla da se posvetim daljnjem profesionalnom razvoju, poslu koji je u stvari i moj životni poziv.“, naglašava Maja.
Kada smo je pitali koja je njena poruka za buduće polaznike MOR obuka uz podršku Evropske unije, Maja zaključuje: „Dovoljno je da kažem da mi ne bi bilo dosadno da još jednom budem polaznik ove obuke. Nemojte mi vjerovati, prijavite se i uvjerite se sami!“

One thought on “Nove uspješne priče”

  1. After lօoking into a handful of thee aгticles on yⲟur websіte, I seriously
    ⅼike your technique of writing a blog. I book marked it to my booҝmark
    website list and will Ьe checking back soon. Please check out my
    wеbsіte as well and let me know how you feel.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *