U Općini Novi Grad Sarajevo,  održan je sastanak sa koordinatorom Projekta „Promocija dualnog obrazovanja putem pilot projekta i edukacije”, Zlatanom Dedićem, pomoćnikom direktora Udruženja poslodavaca FBiH. Na sastanku su prisustvovali Džemaludin Kahrović, Pomoćnik Općinskog načelnika za privredu i lokalni ekonomski razvoj i Pecirep Hazima, predstavnica Općine Novi Grad Sarajevo u Savjetu Projekta.

Sastanak je upriličen u povodu uspostave info pulta za promociju dualnog obrazovanja, koji će biti u Centru za razvoj biznisa, koji se nalazi u prizemlju zgrade Općine Novi Grad Sarajevo. U svrhu promocije dualnog obrazovanja koristit će se audio, video i printani  promotivni materijali uz direktnu komunikaciju u Centru za razvoj biznisa.

Projekat „Promocija dualnog obrazovanja putem pilot projekta i edukacije” predstavlja jedan od reformskih instrumenata za usklađivanje obrazovnog sistema a prema potrebama poslodavaca, uz mogućnost efikasnog povezivanja svih socijalnih partnera, oslanjajući se na iskustva i modela razvijenih svjetskih ekonomija. Pored ovog projekta najvaljen je i razvoj partnerstva Općine Novi Grad Sarajevo sa Udruženjem poslodavaca FbiH na unapređenju za brže zapošljavanje i konukrentnost kompanija.

Podsjećamo da Projekat „Promocija dualnog obrazovanja putem pilot projekta i edukacije” implementira Udruženje poslodavaca FBiH u partnerstvu sa Srednjom školom za saobraćaj i komunikacije Sarajevo, Srednjoškolskim centrom Vogošća, Javnom ustanovom „Služba za zapošljavanje KS”,  Općinama Novi Grad Sarajevo, Vogošća i Novo Sarajevo te kompanijom Centrotrans dd Sarajevo.

Projekat se provodi u sklopu krovnog projekta ”Lokalna partnerstva za zapošljavanje u BiH”, jednog od 19 takvih partnerstava uspostavljenih u zemlji kojeg Europska unija finansira, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO).

Glavni ciljevi projekta su usklađivanje ponude i potražnje na tržištu rada, povećanje zaposlenosti u Kantonu Sarajevo, jačanje lokalnog ekonomskog razvoja putem stvaranja sinergije između poslodavaca, obrazovnih ustavova, javnih ustanova za zapošljavanje, općina i NVO. Realizacija Projekta počela je u februaru 2018. godine i ulazi u posljednju fazu realizacije.