Projekat zapošljavanja mladih (YEP), čije provođenje u Bosni i Hercegovini podržava Vlada Švicarske i Općina Novi Grad Sarajevo, organizirali su  javno predstavljanje poslovnih poduhvata koje su u posljednja tri mjeseca kroz YEP Inkubator poslovnih ideja razvijali početnici u biznisu sa područja općine Novi Grad Sarajevo.

Stručnoj komisiji predstavilo se osam početnika u biznisu sa detaljnim prikazom svojih poslovnih prijedloga. Komisija, u čijem radu su učestvovali predstavnici YEP-a, Općine Novi Grad Sarajevo i Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, će uraditi procjenu preduzetnika sa kojima će u narednom periodu precizirati nivo finansijske podrške za pokretanje preduzeća i otvaranje novih radnih mjesta. Pokretanje odabranih poslovnih subjekata i početak komercijalnih aktivnosti očekuje se u narednih 30 do 60 dana, a važno je naglasiti da je riječ o drugoj grupi preduzetnika jer je već ranije odabrano njih 11 koji su trenutno u određenim fazama podrške.

Ovim projektom Općina Novi Grad Sarajevo učestvuje u radu namjenskog poslovnog inkubatora i ustanovljava praksu podrške mladim poduzetnim i inovativnim nezaposlenim licima. Navedeni projekat zapravo znači kvalitetnu provedbu preventivne mjere za konkurentnost radne snage ali i pravovremeno osposobljavanje administrativnih kapaciteta Općine za rast i razvoj.

Projekat zapošljavanja mladih za Općinu Novi Grad Sarajevo pozitivno se veže za već ranije uspostavljene prakse za mlade, a zasnovan je i na prioritetima važeće Strategije razvoja Općine.