Pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za privredu i lokalni ekonomski razvoj Džemaludin Kahrović potpisao je ugovore za sufinansiranje troškova samostalnih poduzetnica/ka – početnika u biznisu, čime je Općina Novi Grad  podržala još 24 novoregistrirana početnika u biznisu.

Ova mjera je podrška poduzetnicima koji prvi put osnivaju biznise u vidu obrta, trgovinske radnje ili ugostiteljstva, a koji su registrirani na području naše Općine.

„Već sada možemo reći da imamo upotpunosti realiziran plan u okviru kojeg smo početnike u biznisu podržali sredstvima u iznosu od 220.000 KM. To pokazuje da Općina Novi Grad Sarajevo, osim što je interesantna domaćim i stranim investitorima kao najveće lokalno tržište, gdje je u prethodnom periodu došlo do povećanja broja novozaposlenih i smanjenja nezaposlenih osoba, postaje na neki način i poduzetnička zona, gdje imamo dosta novootvorenih biznisa, onih koji se registriraju kao obrti, trgovina, ugostitelji i zanatlije“, izjavio je Kahrović.

Dodao je da će u ovoj lokalnoj zajednici, po dosadašnjoj dinamici, ove godine biti podržano minimalno100 novootvorenih biznisa, te da je u nadležnoj Općinskoj službi za privredu i lokalni ekonomski razvoj do sada registrirano 274 nova biznisa, start up-a,  što je jedna od najboljih godina u poslijeratnom periodu kada su u pitanju nove registracije u općini Novi Grad.

Kahrović je naglasio da će ova mjera zajedno sa ostalim koje Općina provodi putem Službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj u smislu podrške privredi značajno doprinjeti parametrima koji će značiti ekonomski razvoj ove lokalne zajednice.