Danas je u prostorijama Centra za inovacije i poduzetništvo održana svečana promocija i dodjela nagrada za najbolje biznis planove i inovacije izrađene od strane učenika JU Srednje elektrotehničke škole Sarajevo.  Biznis planovi i inovacije su nastali kao rezultat implementacije Edukativnog programa za učenike JU Srednje elektrotehničke škole iz oblasti inovacija i poduzetništva.

Učesnici ovog programa su u grupama od 2-4 člana radili na pisanju biznis planova i izradi inovacija za ideje koje su generirane u sklopu same obuke što je rezultiralo sa 8 biznis planova i 3 inovacije koji ulaze u konkurenciju za takmičenje.

U konkurenciji od 8 biznis planova, prva tri mjesta zauzeli su:

  1. Press and brush (Lejla Crnčalo, Bakir Kapetanović, Harun Kovačević, Ajdin Deranjić)
  2. AIAS Industries (Ismail Ičanović, Amer Viteškić)
  3. Multitech (Hamed Biser, Mirza Krupić, Nedim Muslim)

Pobjednici takmičenja iz oblasti inovacija su:

  1. Sorter otpornika (Ismail Ičanović, Emir Ćurevac, Ajdin Deranjić)
  2. Rover (Harun Kovačević, Bakir Kapetanović, Amer Viteškić)
  3. Smart Drill (Kenan Žunić, Bakir Kurtović, Haris Džananović)

Pobjednicima takmičenja uručen je pehar uz simboličnu finansijsku nagradu, dok su za ostale učesnike Centra za inovacije i poduzetništvo osigurani certifikati i simbolične utješne nagrade.

Nagradni fond za nagrađivanje najboljih biznis planova i inovacija iznosio je 3.911,66 KM odnosno 2000 EUR.

 „Kako učenici Srednje elektrotehničke škole već dugi niz godina ostvaruju zapažene rezultate iz oblasti inovacija na većini međunarodnih takmičenja, ova obuka takmičarskog karaktera je bila jedinstvena prilika da novonastali  projekti i inovacije  se promovišu te da ovi mladi ljudi koji imaju ideje steknu znanje i vještine iz oblasti poduzetništva koje su neophodne za pokretanje vlastitog biznisa“, kazao je Esmir Haznadar, direktor Centra za razvoj socijalnog poduzetništva.

Obuka u sklopu koje je realizovano 100 radionica iz oblasti poduzetništva i inovacija,  započela 12. februara o čemu više možete pročitati OVDJE.

Podsjećamo da Projekat “Nove strategije zapošljavanja na lokalnom nivou”, na kojem je Općina Novi Grad Sarajevo vodeći aplikant, finansira se uz podršku EU sredstava kroz Program podrške lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH koju provodi Međunarodna organizacije rada (ILO) u BiH,  rezultirao je uspostavom moderno opremljenog Centara za inovacije i poduzetništvo u sklopu Srednje elektrotehničke škole Sarajevo  i kao takav predstavlja integraciju neformalnog i formalnog obrazovanja u svrhu poboljšanja obrazovnog sistema i prilagođavanju potrebama tržišta rada. Više o Projektu „Nove strategije zapošljavanja na loklanom nivou možete pročitati OVDJE.