Trideset i četiri mladih predstavnika organizacija i kompanija iz devet zemalja Zapadnog Balkana i Evrope posjetilo je, 1. juna, Općinu Novi Grad Sarajevo. Cilj posjete bila je razmjena iskustava i dobrih praksi vezanih za poduzetništvo, socijalno poduzetništvo i zapošljavanje mladih.

Tom prilikom šefica Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj Hazima Pecirep predstavila je gostima Općinu Novi Grad Sarajevo, te aktivnosti i projekte koje ova lokalna zajednica provodi u cilju razvijanja poduzetništva i zapošljavanja mladih.

Prisutnima se u ime načelnika Općine, mr. Semira Efendića, obratio i pomoćnik načelnika Službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj Džemaludin Kahrović, koji je sa učesnicima razgovarao o dobrim praksama koje Općina provodi kada je u pitanju olakšavanje registracije biznisa, te je prezentirao druge mjere koje za cilj imaju rješavanje problema nezaposlenosti, kao i drugih problema sa kojima se susreću građani ove Općine.

Ova posjeta predstavlja jednu od aktivnosti koje je Centar za razvoj socijalnog poduzetništva implementirao u sklopu sedmodnevnog treninga koji je implementiran kao jedna od aktivnosti projekta Social entrepreneurship- take step forward. Zemlje partneri ovog projekta su: Bosna i Hercegovina, Albanija, Makedonija, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Rumunija, Italija i Španija.

Projekat Social entrepreneurship – take step forward sufinansiran je od strane Evropske Unije kroz ERASMUS+ program razmjene mladih  u sklopu Key action 2- Capacity building in field of youth.