Projekat zapošljavanja mladih (YEP), čije provođenje u Bosni i Hercegovini podržava Vlada Švicarske i Općina Novi Grad Sarajevo, jučer su organizirale javno predstavljanje poslovnih poduhvata koje su u posljednja tri mjeseca kroz YEP Inkubator poslovnih ideja razvijali početnici u biznisu sa područja općine Novi Grad Sarajevo.

Stručnoj komisiji predstavilo se 11 početnika u biznisu sa detaljnim prikazom svojih poslovnih prijedloga. Komisija, u čijem radu su učestvovali predstavnici YEP-a, Švicarskog portfolia zapošljavanja mladih, Općine Novi Grad Sarajevo i Službe za zapošljavanje KS, pozitivno je ocijenila 11 poslovnih poduhvata sa kojima će u narednom periodu precizirati nivo finansijske podrške za pokretanje preduzeća i otvaranje novih radnih mjesta. Pokretanje odabranih poslovnih subjekata i početak komercijalnih aktivnosti očekuje se u narednih 30 do 60 dana.

Općina Novi Grad Sarajevo i Projekat zapošljavanja mladih (YEP), 15. decembra prošle godine potpisali su Ugovor o saradnji na realizaciji YEP Inkubatora poslovnih ideja na području općine Novi Grad Sarajevo. Kao rezultat ove saradnje, prva grupa od 30 polaznika je, u periodu februar – maj, prošla intenzivan program podrške za unapređenje preduzetničkih vještina, razvoj poslovnih modela i izradu potpunih biznis planova.

Pomoćnik općinskog načelnika za privredu i lokalni ekonomski razvoj Džemaludin Kahrović izrazio je zadovoljstvo realiziranim aktivnostima i naglasio da Općina Novi Grad Sarajevo i nakon ovih finansiranja nastavlja pružati podršku početnicima u biznisu i razvijanju postojećih. S tim u vezi, ova lokalna zajednica u 2018. godini, provodi devet podsticajnih mjera za razvoj privrede i zapošljavanja.

Prisutnima se obratio i Muhamed Bekto, šef jedinice za saradnju sa poslodavcima Službe za zapošljavanje KS, koji je kazao da Općina Novi Grad Sarajevo prednjači u pružanju podrške nezaposlenim osobama u pokretanju biznisa i otvaranju novih radnih mjesta.

“Prezentacijom u općini Novi Grad Sarajevo počinje serija od 18 javnih prezentacija tokom kojih će svoje poduhvate predstaviti početnici u biznisu iz 33 lokalne zajednice iz cijele BiH. Očekivani rezultat je podrška za 80 do 100 poslovnih poduhvata i kreiranje znatnog broja novih radnih mjesta”, kazao je ovom prilikom Dženan Trbić, predstavnik projekta zapošljavanja mladih (YEP).

Predstavnica Ambasade Švicarske u BiH, Mersiha Alijagić, potcrtala je važnost preduzetništva za ekonomski razvoj BiH i naglasila da Švicarska ambasada nastavlja pružati podršku zapošljavanju mladih kroz veći broj projekata usmjerenih na reformu javnih službi za zapošljavanje, usklađivanje obrazovanja sa potrebama tržišta rada i podršku poslodavcima za otvaranje novih radnih mjesta.

Na jučerašnjem događaju početnicima u biznisu uručeni su certifikati za obuku koju su prošli u toku YEP inkubator programa. Nakon ovih obuka slijedi mentorstvo za sljedećih 30 polaznika.